Žuvies karis

Jeigu kada nors esi troškinęs žuvį arba jūros gėrybes grietinėlėje, arba ruošęs vištieną grietinėlės padaže – čia bus kažkas panašaus (išskyrus egzotišką skonį ir patiekalo sveikatingumą). Šiuo atveju viską troškinsime kokoso piene.

Pradėkime!

Susipjaustyk česnaką, imbierą, cirtinos žievelę. Susipjaustyk iš pradžių, prieš įjungiant viryklę, kad po to nereikėtų skubėti ir prarasti dėl to gaminimo malonumą.

Užkaisk vandenį basmati ryžiams. Moki virti basmati ryžius? Jeigu ne, tai daryk taip:

  • Įpilk į puodą 500 ml vandens (2 porcijos) ir statyk ant kaitriausios ugnies, kad užvirtų;
  • Jeigu ryžius mėgsti virti pasūdytam vandenyje – įberk žiubsnelį druskos;
  • Kai vanduo užvirė, įberk 250 ml ryžių (2 dalys vandens ir 1 dalis ryžių);
  • Sumažink kaitrą, kad vos virtų ir uždenk puodą;
  • Nežiūrėk į laikrodį, žiūrėk į ryžius  – kai pamatysi, kad ryžiuose atsiranda skylutės švelniai pamaišyk ryžius šaukšteliu, kad pajaustum kiek dar liko vandens;
  • Kai visas vanduo išvirs ir maišant šaukštelis nebeslys puodo dugnu, o lengvai užklius – viskas, ryžiai išvirė, nuimk puodą nuo viryklės.

Kol išvirs ryžiai, spėsi pagaminti visą patiekalą. Mano pagrindinis maisto gaminimo prncipas sako, kad kasdieninėje virtuvėje reikia pagaminti patiekala per tiek laiko kiek jo reikia ryžiams  (arba bulvėms, arba makaronams) išvirti. Šis patiekalas nors ir labai egzotiškas, neužims daugiau laiko, tai vienas iš jo didelių privalumų. Tai va dėk ant virykles kita puoda, pilk į jį aliejaus ir įkaitink.

Na, o nuo šios vietos yra du keliai:

  • jeigu gamini žuvį arba jūros gėrybes (arba viska kartu) į karštą aliejų dėk maždaug vieną valgomą šaukštą su kaupu smulkiai supjaustyto česnako, tiek pat supjaustyto (ne sutarkuoto, o būtent supjaustyto) imbiero ir dar pusiau mažesnį kiekį supjaustytos citrinos žievelės, vieną čili pipiriuką, arbatinį šaukstelį su kaupu maltos kalendros ir tiek pat ciberžolės. Kepk ant kaitrios ugnies ir intensyviai maišyk. Kepk kol česnakas gražiai parusvės. Tada sudėk 2 nedickus kubeliais supjaustytus pomidorus, dar viska maisydamas gerai pakepk. Kai pamidorai aptiš pilk 250 ml kokoso pieno. Palauk kol užvirs, sumažink ugnelę, nedenk puodo, tegul tirštėja. Dabar jau nebereikia taip intensyviai maišyti. Nepamirsk pakontroliuoti ryžių!!! Kokoso pienas truputį pavirė, patirštėjo, viskas įgavo puikią geltoną spalvą, o nuo kvapo jau senai seiles teka …. Sudėk dabar ka tik nori, žuvies file, krevetes, arba žuvies file su krevetėmis. Ka tik mėgsti ir kam išvirti reikia apie 10 minučių. Ryžiai greičiausia jau išvirė, nuimk juos nuo virykles ir laikyk uždengtus, tegul šiek tiek pabręsta, pasigarina, bus dar skanesni. Žuvį truputi pavirk (5-8 min), išjunk elektrinę viryklę ir palik ant įkaitusios pastovėti, na, o jeigu verdi ant dujinės viryklės tai sumažink ugnelę iki tiek kiek gali ir pakaitink dar keletą minučių.
  • jeigu troškinsi paukštieną, tai pirmiausia ikaitintam aliejuje apkepk iki gražaus rudumo paukštienos gabalelius, tuomet dėk prieskonius (česnakas, imbieras, citrinos žievelė, čiliukas, ciberžole, kalendra… viskas tas pats kaip aprašyta auksčiau), pakepk kol česnakas parusves ir toliau viska daryk taip kaip ir darydamas žuvies kari, tik nedėk žuvies, nes dabar gamini ne žuvies, o vištienos kari.  Gamindamas paukštiena ryžius pradėk ruošti truputuka vėliau.

Kai baigi gaminti karį uždenk puoda ir eik valgyti vaisiu arba gerti arbatos. Tegul troškinys ir ryžiai nurimsta, pabręsta. Žinau, kad sklinda toooookie kvapai, jog norisi kuo greičiau pulti ir valgyti, bet turėk truputi drausmės, apsimoka. Kiekvieną patiekalą reikia palikti “nurimti”. O kol tai vyksta kaip tik geras laikas pasimėgauti vaisiais.

Serviruok taip. I lėkštės vidurį pridėk ryžių, truputį paskleisk krūvelę, ant viršaus dėk tai ką troškinai ir apipilk padažu.

Aplodismentai!!!