Dorada vyno padaže

Labai mėgstu gaminti žuvį. Ji lengvai priima skonį, gerai dera su keletu prieskonių, o jos paruošimas trunka neilgiau kaip 30 minučių. Tačiau, kai bandau išsirinkti žuvį…turiu vieną didelę problemą – tiek daug rūšių, tiek daug formų, skonių ir dydžių. Todėl dažnai renkuosi patį paprasčiausią variantą – baltą žuvį. Šiandien gaminau doradą (kitur ją vadina karališkąja arba auksaspalve dorada, nors ispaniškai ‘dorado’ reiškia auksą). Jei nerandi dorados, puikiai tiks nedidelis jūros ešerys, arba kita tau patinkanti balta žuvis.

Tau reikės:

  • 1 dorada (apie 400 g);
  • 1 česnako skiltelė;
  • 3 rozmarino šakelės;
  • 100 ml balto vyno;
  • 1/2 aitriosios paprikos;
  • Druska, pipirai ir aliejus.

Procesas

Man patinka ruošti visą žuvį – ji būna sultingesnė, o daugiau pakepinta išlaiko traškią ir rusvą odą. Taip pat labai mėgstu išsaugoti ir pabrėžti tikrą žuvies skonį, todėl iš anksto nemarinuoju – prieš kepant, į pilvo ertmę įdedu dvi šakeles rozmarino, šiek tiek druskos ir pipirų. Įkaitinu keptuvę, įpilu du šaukštus aliejaus. Dedu doradą kepti. Iš pradžių apkepu žuvį iš abiejų pusių (po 4 minutes kiekvienai pusei, stengiuosi gerai apkepti odą), kai kepu žuvį jau ant antros pusės pridedu į keptuvę vieną šakelę rozmarino, supjaustytą česnaką ir aitriąją papriką (pagal aštrumo poreikį). Taip pat kepant pabarstau žuvį druska ir pipirais. Kai abi pusės jau apkepusios, į keptuvę pilu baltą vyną ir 4 minutes uždengiu ją dangčiu – šiek teik patroškinu ir po to dar leidžiu keletą minučių doradai pakepti, o padažui sutirštėti. Su peiliu patikrinu ar žuvis jau iškepusi – mėsa turi būti balta iki kaulo ir sultinga. Jei iškepusi, dedu doradą į lėkštę, išspaudžiu griežinėlį citrinos, o keptuvėje likusiu vyno padažu ją apipilu. Serviruoju su bulvių ir morkų garnyru arba mėgstamomis salotomis. Skanaus!