Ankštiniai yra mano pamirštas senas geras draugas

Kai pradėjau laikytis Lieknųjų Gurmanų mitybos programos, bijojau lankytis svečiuose – vaišės, pagundos ir persivalgymas. Prisigalvodavau daugybę priežasčių pasilikti namuose. Tačiau kartą pamėginęs praleisti vakarą užstalėje nustebau – ant stalo visada yra kas nors tinkamo man, pagundų nejaučiu (suvokdamas cukraus vartojimo pasekmes, ar gali norėti torto?), o persivalgyti nepavyksta – valgau iki soties ir to gana. 

Aš mėgstu lankytis svečiuose. Pastaruoju metu ten nuvykus, mano draugai parodo naują kulinarinę išmonę ir mane vaišina puikiais ir skaniais patiekalais. Ne išimtis buvo ir vizitas pas tetą Igą – žinodama mūsų su Donata mitybos principus, ji pasistengė kai ką pritaikyti. Ir jai pavyko, nes sukirtau didžiausią dubenį pupų ir lęšių, o lęšius ji taip pagardino, kad net smegenėlės sukosi.

Lęšiai

Lęšių salotos

Lęšius mėgstu kietesnius. Kadangi juos galima virti greituoju būdu, nebūtina užpilti vandeniu iš vakaro. Taip pat kaip ir pastą, juos verdu iki tol, kol vis dar galiu jausti jų struktūrą (tai trunką apie 15 min., bet geriausiai yra paragauti verdant). Išvirtus ir atvėsintus lęšius apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, šiek tiek citrinos sulčių, sudėjau smulkiai pjaustytą imbierą, paskaninau druska, pipirais ir palikau šiek tiek pailsėti, kol persipins visi skoniai ir kvapai. Imbiero dėjau nedaug, tačiau vėlgi tai yra tavo skonio reikalas.

Pupelės

Pupelių salotos

Tai yra fantastiškas maistas. Jų galima nusipirkti konservuotų ir paruoštų vartojimui arba galima užsiauginti savo darže ir sudžiovinus sandėliuoti. Jos draugauja su visų rūšių troškiniais ir yra skanus garnyras. Anksčiau, kai būdavau paskendęs greitame maiste, niekada nevertinau pupelių, bet dabar jos yra mano greitas maistas. Taigi, pupeles pamerkiau iš vakaro, o prieš paruošdamas salotas greitai (10 min.) apviriau sūdytame vandenyje. Atvėsintas pupelės sumaišiau su konservuotais kukurūzais, įdėjau šiek tiek pjaustyto svogūno, apšlaksčiau aliejumi, paskaninau druska ir malta aitriąja paprika. Leidau šiek tiek pailsėti, ir suvalgiau taip pat greitai, kaip ir pagaminau (to daryti nerekomenduoju, bet aš buvau labai alkanas).

Ankštiniai iš naujo užkariauja mano virtuvę. Jei turi savo mėgstamą patiekalą su jais – pasidalink. Lauksime!