Paveikslėlis

Jauna voveraitė vitamino B turi daugiau nei baravykas, ūmėdė ar piengrybis. O vitamino B1 yra daugiau negu piene, varškėje, pomidoruose, slyvose. Vitamino D šie grybai turi tiek pat kiek aukščiausios rūšies sviestas. Be to, juose nemažai ir provitamino karoteno, žmogaus organizme virstančio vitaminu A.

Voveraitės sukaupia apie 3 proc. baltyminių medžiagų. Tuo jos labiau panašios į gyvulinės nei į augalinės kilmės maistą, nes augaliniai baltymai turi ne visų žmogui būtinų aminorūgščių. Voveraitėse yra nemažai cinko, vario, fosforo, kalio, natrio, šiek tiek kalcio ir geležies. Taigi jose randama visų mineralinių medžiagų, esančių ir dirvoje, kurioje auga grybai.

Ruošiant maistui patartina labiau susmulkinti, nes joje daug chitino. Jauna voveraitė tiamino (vitamino B) turi daugiau nei rudakepuris baravykas, daugelis ūmėdžiųpiengrybių.

Voveraitės aliejuje

Šiaip pagal receptą būtų voveraitės svieste, bet pernai sumąsčiau daryti aliejuje, ir likau patenkinta.

Grybus nuplauname po tekančiu vandeniu (jei labai smėlėti, pamerkiame kelioms minutėms į pasūdytą vandenį, smėlis nusėda žemyn). Į puodą įpilame aliejaus, kiekis priklauso nuo voveraičių kiekio, turi būti apsemta. Renkamės gerą, kvapnų augalinį aliejų, dėl geresnio skonio galima įpilti truputį makadamijos ar graikinių riešutų aliejaus, jie labai kvapnūs. Pasūdome.  Ant lėtos ugnies verdame tol, kol išgaruoja visas grybuose esantis vanduo. Tai pastebėti lengva, aliejus tampa skaidrus, be jokių kitokių priemaišų. Turėkite kantrybės, jei grybai rinkti lietingesniu metu, tas virimas gali užtrukti  tris valandas ir ilgiau. Jei liks neskaidraus skysčio, voveraitės gali surūgti. Baigiant virti, galime įdėti pipirų, lauro lapų (nors nebūtinai, voveraitės ir be prieskonių labai skanios). Supilstome į sterilius stiklainius, šaukštu paspaudžiame, kad nesusidarytų tuštumų, uždengiame plastmasiniais dangteliais ir laikome vėsesnėje patalpoje, rūsyje. Atsinešus stiklainiuką ir atsidarius, laikyti šaldytuve. Galima kaskart įsidėti  į sriubą, padažą, ant bulvių.

Labai labai skanu.

Naudoti šaltiniai: www.alfa.lt/straipsnis/10284438, lt.wikipedia.org/wiki/Voverait%C4%97