Antras žingsnis

Antrasis lieknėjimo programos žingsnis yra valgymo režimas.

Pirmas sprendimas, kurį turi priimti, – kiek kartų per dieną valgysi.

Aš maitinuosi tris kartus per dieną. Valgau pusryčius, pietus ir vakarienę. Kitaip tariant,  “nuoga klasika“.  Mano giliu įsitikinimu, šis valgymo režimas yra pats geriausias.

Valgymo tris kartus per dieną privalumai:

  1. Tarp valgymų praeina 4-5 valandos, per tą laiką prieš tai suvalgytas maistas yra gerokai apvirškinamas ir patenka į tolimesnę virškinimo sistemos dalį, taip yra išvengiama skirtingo suvirškinimo laipsnio maisto susimaišymo ir dėl to kylančio vidurių pūtimo, rūgštingumo, refliukso ir kitų nemalonių reiškinių bei pojūčių.
  2. Valgant tris kartus nereikia riboti porcijų dydžio. Valgoma iki soties be rizikos suvalgyti per daug. Taigi nereikia riboti porcijų, tuo pačiu nereikia skaičiuoti kalorijų. Organizmas pats pasako, kokios maisto porcijos jam reikia pasisotinti.
  3. Toks maitinimosi režimas lengvai įvykdomas. Diena įgauna žymiai geresnę struktūrą maitinantis tris kartus palyginti su dažnesniu maitinimusi. Tokio režimo lengva laikytis dirbančiam žmogui.

Tai pagrindiniai privalumai, o visa kita – įpročio reikalas. Organizmas stebėtinai greitai pripranta prie maitinimosi režimo. Galima labai nesunkiai pakeisti savo maitinimosi režimą per mažiau nei mėnesį. Pakanka keliolikos dienų drausmės ir pagal atsirandantį alkio jausmą jau galima pradėti nustatinėti laikrodį. Organizmas tiksliai tau praneš, kad jau atėjo laikas valgyti, į laikrodį žvilgčioti nebereikės.

Jeigu nuosekliai pradėjai laikytis programos ir jau įveiktas pirmasis žingsnis – nesinuodyk, tai šis pokytis bus labai lengvas. Čia vėlgi noriu tarti keletą žodžių apie priklausomybę ir abstinenciją.

Priklausomybė valgymui

Greta anksčiau aptartų priklausomybių cheminėms medžiagoms egzistuoja dar viena priklausomybė, kuri mums trukdo lieknėti. Tai priklausomybė nuo valgymo.  Kitaip nei konkrečios medžiagos priklausomybė, tai yra priklausomybė nuo veiksmo (proceso). Tai galima būtų palyginti su nagų kramtymu ar kokiu kitu nenaudingu, o greičiau žalingu veiksmu. Priklausomybė nuo valgymo pasireiškia valgymu nesant išalkus, užkandžiavimu, persivalgymu, valgymu iš nuobodulio, valgymu atliekant kitus veiksmus, pvz.: žiūrint televizorių ir panašiai. Dažniausiai toks valgymas be alkio kartojasi tam tikru paros metu, tam tikrose vietose, kitaip tariant, jis turi aiškų ir nuolatinį savo stilių.

Taigi jeigu yra priklausomybė, bus ir abstinencijos sindromas. Todėl nereikia organizmo skubinti. Duok jam porą savaičių apsiprasti su nauju mitybos režimu. Gali būti, kad įprastu ankstesniam užkandžiavimui laiku pasijusi blogiau, būsi piktesnis, neramesnis, liūdnesnis. Gal sunkiau užmigsi, gal paskaudės galvą. Gal pakamuos dar kokie nors  abstinencijos sindromui būdingi požymiai. Liūdnomis akimirkomis visada prisimink , kad tai labai trumpalaikis reiškinys. Pasiieškok interneto platybėse informacijos apie abstinencijos sindromą, paskaitinėk, kad geriau suvoktum, kas su tavimi vyksta, ir tiesiog nurimęs pralauk tą nepatogų laiką.

Konkretūs pastebėjimai pabaigoje:

  • valgyk tris kartus per dieną;
  • tarp valgymų tegul praeina ne mažiau kaip 4 valandos, tiek pat laiko turi praeiti nuo paskutinio valgymo iki miego;
  • tarp valgymų neužkandžiauk;
  • porcijų dydžio neribok, kalorijų neskaičiuok, tiesiog valgyk, kol pasijusi sotus ir patenkintas;
  • praėjus maždaug 2-3 svaitėms nebereikės jokių papildomų pastangų laikytis tokio režimo.
Susiję straipsniai:

Įprotis geras tarnas, bet blogas šeiminikas

Apie storus šunis ir klajoklį protą

Didžiausių dietologų nesąmonių sąrašas (lll)

Didžiausių dietologų nesąmonių sąrašas (l)
<– Pirmas žingsnis          Trečias žingsnis –>

79 Komentaras (+add yours?)

  1. Anonimas
    Sau 31, 2017 @ 19:14:10

    Aš ruduoke, tik slaptažodžius praganiau 🙂 prašom. Sėkmės

  2. Jurgita
    Sau 31, 2017 @ 17:24:03

    Ačiū Anonimui:)

  3. Anonimas
    Sau 31, 2017 @ 17:12:28

    Google cikoriją labai giria. Ir aš kai atsisakiau kavos gėriau puodais su pienu. Paskui savaime poreikis sumažėjo. Dabar geriu vandenį. Pusryčiai pakeitė savo pavidalą. Nebeliko jokių puodelių.

  4. Jurgita
    Sau 31, 2017 @ 16:37:39

    Sveiki, mano pirmas žignsnis, nors sunkiai, bet ĮVEIKTAS:)) Negaliu patikėti kokia buvau priklausoma nuo kavos! Depresavau kaip tikras ligonis!!! Atradau cikoriją. Susirūpinau ar ne per daug jos išgeriu per dieną: 5-6 puodelius per dieną. Tarsi tokiu būdu stengiuosi įveikti antrą žingsnį:) Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu?

  5. Rimantas
    Sau 08, 2014 @ 16:42:22

    Turiu pastabėlę dėl kviečių. Ypač kietieji kviečiai turi daug gliuteno (baltymas, bet…), kuris daug kam gali būti nepriimtinas. Manau, kviečius geriau keisti košėmis – avižų, grikių, gal miežių. Visų pirmą jos yra pilno grūdo, todėl geriau susibalansuoja.

  6. Gražioji
    Rgs 30, 2013 @ 15:55:29

    pereinu į kitą etapą, nenumečiau nė kilogramo, bet nesijaudinu, svarbiausia, kad cukraus nevartojau 🙂

  7. tuti
    Rgs 14, 2013 @ 10:01:48

    Niekas ir nesiūlo ryti riebalų kibirais. Kiekvieno racione turi būti tiek augalines, tiek gyvulinės kilmės. Ir ne per daug.
    Nors turiu pripažinti, sviestas ir grietinė- produktai kurios galiu kabinti šaukštu ir valgyti vienus. Bet tai jau individualus organizmo reikalavimas 🙂

  8. Giedre
    Rgs 10, 2013 @ 10:08:08

    Nesvarbu, kokie gyvulinės ar augalinės kilmės riebalai be būtų, man atrodo nelogiška ryti juos kibirais. Žmogui tokie riebalų kiekiai nereikalingi, o juose ir vitaminų bei mineralinių medžiagų ne per daugiausia. Ir nulis skaidulų, kurios būtinos normaliai žarnyno veiklai ir sotumo jausmui palaikyti. Per didelis riebalų kiekis tikrai apkrauna kepenis ir kitus organus. Ir juolabiau fuuuui, juk neskanu!!!

  9. Moškė
    Rgs 09, 2013 @ 22:59:37

    Taip, Ruduoke, gali būti, kad pieno produktai kai kuriems žmonėms išvis netinka.
    Tačiau čia esmė yra ta, kad pas riebalus kaupiantį žmogų yra tokia būklė, kai sutrikusi teisinga energijos gamyba, o pieno riebalai -steroliniai- nepadeda tuo metu, o trukdo. Todėl visada pirmiausia yra naudojamas kokoso riebalas, ką ne kartą jau sakiau.

  10. Ruduoke
    Rgs 09, 2013 @ 21:54:14

    Aš kažkada neseniai gavau dovanų kaimiško sūrio, kiaulienos ir sviesto. Negi išmesi, ėmiau ir papuotavau. Skrandis iškart priminė apie save, (pusanatrų metų nebežinojau kur jis yra) rėmuo taip užgraužė, kad raičiausi, o savijauta buvo kaip pachmielingai, kaip po vakarykščio pergėrus… Moške, gerbiu žmones, ginančius savo įsitikinimus. Todėl gerbsiu ne tik tave, bet ir save, nes gana eksmperimentų su savo vargšu kūneliu…

  11. Sandra
    Rgs 09, 2013 @ 21:49:24

    Visokiausi, varškės ir fermentiniai. Po to perskaičiau, kad nuo pieno produktų gali būti, tai sūrių nebevalgiau, vistiek buvo tas pats. Man keista, kad nuo tiek daržovių, kurių valgiau daug gali taip atsitikti.

  12. Moškė
    Rgs 09, 2013 @ 20:12:49

    Sūriai buvo fermentiniai?

  13. Sandra
    Rgs 09, 2013 @ 18:01:24

    Bandžiau valgyti daug daržovių su mėsa, kaiušiniais, sūriais, žuvim. Visai buvau atsisakiusi grūdinių produktų ir vaisių. Valgiau riebius sūrius, kuriuos labai mėgstu, valgiau sūdytus lašinius, sviestą. Procentais neskaičiavau. svoris pakilo, bet nelabai dėl to pergyvenau, bet viduriai taip užstrigo, kad dar kurį laiką pasikankinau ir grįžau prie košių, vaisių. Dabar kiekvieną rytą valgau košę su vaisiais ir viduriai reguliarūs.

  14. Moškė
    Rgs 09, 2013 @ 17:13:55

    Danute,
    supratau, visi augina lašinukus, kad vėliau vėl turėtų ką mesti 🙂

  15. Moškė
    Rgs 09, 2013 @ 17:11:51

    vidurių užkietėjimas yra sąlygotas riebalų baimės, ir pradedantiems beveik visad taip nutinka, ir, vos tik nustojama bijoti riebalo, viskas susitvarko per keletą dienų. Beveik visi naujokai ant to užsirauna. 🙂
    Sandra, kiek riebalų procentais buvo tavo racione?

  16. Danutė
    Rgs 09, 2013 @ 16:55:58

    LG bendruomenė Moške, dabar atostogauja. Donata su Martynu kaupiasi, įsikrauna , nes mes kaip vampyrai juos išsunkėme 🙂 . Ateis laikas – bus ir vaikas 🙂

  17. Danutė
    Rgs 09, 2013 @ 16:52:11

    🙂 🙂 🙂

  18. Sandra
    Rgs 09, 2013 @ 16:33:19

    Moške, o ką jūs darote su tualeto reikalais? Aš pabandžiau tavo rekomenduojamą mitybą ir man taip užtrįgo, kad po to dvi savaites vargau kol susitvarkė.

  19. Moškė
    Rgs 09, 2013 @ 16:24:54

    Bet, mažinant angliavandenių, reikia didint sočiųjų riebalų kiekį.
    Va tada ir atsiranda ilgas sotumas, krenta insulino lygis ir pagaliau ima tirpti antsvorio lašinukai.
    Užklydau, žiūrau, štilis pas jus.
    Ar jau visi gurmanai lieknais tapo? 🙂
    Pas mane, kad ir ne gurmaniškai, ale storuliai savo lašinius greit išsitirpdo valgydami kiaulės lašinius . Pakol kas rekordas – per nepilnus metus ištirpo beveik 30 kg. Tačiau, manau šitą rekordą netrukus sumuš, nes prisijungė dar pora turinčių ką tirpint.

  20. Donata
    Rgs 09, 2013 @ 14:06:34

    Ir tiesa pamiršau svarbiausia :), kiekvieno valgymo metu reikia valgyti sočiai ir skaniai.

  21. Donata
    Rgs 09, 2013 @ 14:05:25

    Kad dingtų pastovus alkis reikia: 1) igyvendinti pirmojo LG programos žingsnio rekomendacijas, 2) valgyti pagal režimą. Jeigu praėjus porai savaičių po 1 ir antro punkto punktų įvykdymo alkis vis dar kamuoja tai pamažinti angliavandeniu kiekį racione.

  22. Anonimas
    Rgs 07, 2013 @ 20:49:29

    saule ka daryti kad digttu pastovus alkis?

  23. Danutė
    Rgp 05, 2013 @ 19:15:51

    Gera pradžia , pusė darbo 🙂

  24. Undinė
    Rgp 05, 2013 @ 18:46:10

    Ruduoke ir Donata, labai ačiū už išsamius atsakymus. Šiandien pagaminau rizotą iš LG puslapio, tikrai gavosi labai skaniai 🙂 Va,pirma diena jau beveik praėjo, o programos laikytis pavyko, tikiuosi taip bus ir toliau.

  25. Donata
    Rgp 05, 2013 @ 18:39:25

    Sveika prisijungusi, Undine, vaisius valgyk į sveikatą, o sulčių geriau nevartoti, nes išspaudus vaisius išmetama pati vertingiausia jų dalis. Apskritai maistą geriau valgyti, o ne gerti 🙂 Gėrimui geriausiai tinka vandenukas.

  26. Ruduokė
    Rgp 05, 2013 @ 18:20:54

    Undine, mūsų programoje yra leidžiama visi vaisiai ir uogos, jei jie nesaldinti cukrumi, tačiau juos valgome 20-30 minučių prieš bet kurį valgymą (jei vienus) arba su košėm, varške – kaip patiekalo sudedamąją dalį. Svarbu jais neužkandžiauti tarp valgymų. Tada automatiškai tu suvalgai mažiau vaisių, ir tas juose esanti cukrus nebekelia tokios grėsmės.

  27. Undinė
    Rgp 05, 2013 @ 11:37:31

    Turiu dar vieną klausimą. Ar vaisių sultys, saldūs vaisiai (vynuogės, saldūs persikai, vyšnios), tai cukrus? Ar galima valgyti jų kiek nori?

  28. Aurelija
    Geg 07, 2013 @ 09:02:07

    Man irgi sudėtinga kartais su tuo vienu patiekalu. Tarkim darbe turiu maisto pietums, tiek, kiek atsinešu. Ir antra porcija iš niekus neatsiras. Kartais suvalgau ir būna, kad dar norisi valgyti. Tai tarkim turiu stalčiuje saulėgrąžų ar riešutų, kokią saują suvalgau. Net ir namuose, kartais išdalinu visa savo šeimai pagamintą maistą ir nieko nebelieka. Nors namie rečiau, dažniausiai man darbe sunku nutaikyti įsidėti, tiek, kiek norėsiu.

  29. Giedre
    Geg 06, 2013 @ 21:48:58

    Donata, bet kaip tada į tuos 3 valgius sutalpinti visą sveikos mitybos piramidę – vaisius, daržovių bent kelias porcijas, mėsą, jogurto, varškės, kefyro? Stengiuosi maitintis pilnavertiškai, pieno produktų minimum dvi porcijos per dieną – man kaip taisyklė. Labai mėgdavau priešpiečiams stiklinę kefyro, o pavakariams jogurtą suvalgyt, ir tai buvo mano mėgstamiausi valgymai 🙂 Tikrai nuo tokio užkandžiavimo nepersivalgau, bet noriu išbandyti ir LG programą, nes svoris “užstrigo“… Tai dabar nesugalvoju, prie ko man tą kefyrą derinti? su pietumis? prie mėsos kažkaip nelabai skamba, bet aš jį labai mėgstu…
    Ir šiaip jūs patariate geriau vieno patiekalo, bet įsidėti pakartot, negu suvalgyt pirmą patiekalą ir pagrindinį – na bet mano įsitikinimu ir asmenine patirtimi tikrasis sotumo jausmas ateina, kai suvalgai mažiau bet įvairesnio maisto 🙂

  30. Donata
    Geg 05, 2013 @ 01:02:45

    Kuo pranašesnis yra vieno patiekalo valgymas?. Kai valgome viena patiekala tai daug aiškesnė yra sotumo riba. Tai aktualiau pradedančiam. Pvz. valgome salotas su mėsa (žuvim), suvalgome porciją… dar kaip ir norisi “kažko“ (riešutų, vaisių, razinų….). Visada pravartu pasiaiškinti su savim ar tai dar nepavalgiau ar tiesiog noriu pratęsti malonų pakramsnojimo procesą? Tiesiog reikia pasiūlyti sau suvalgyti papildomą porciją to paties patiekalo, Jeigu jo nebesinori tai aiškus atsakymas, kad organizmas jau pasisotinęs, o noras pakramsnoti, tai ne kas kita, kaip bandymas pagudrauti užkandžiavimą prijungiant prie vieno iš valgymų. Na, o jeigu dar norisi, tai drąsiai įsidėti dar vieną porciją tų pačių salotų ir privalgyti. O kas liečia porcijų dydį, LG nekreipia dėmesio į tai, vienintelis tinkamas porcijos dydis yra tas, kuris suteikia sotumą.:)

  31. Giedre
    Geg 04, 2013 @ 21:16:55

    Ar rekomenduojate valgyti po vieną patiekalą ar po kelis mažesnius kiekvienam kartui?Gal galite pateikti kažkokį pavyzdį tų valgymų? Pvz. man geriausi pietūs tai yra maža porcija sriubos + nedidelis karštas patiekalas + koks nors sveikas saldumynas. Vakarienei irgi panašiai maitindavausi pvz sriuba ir salotos, dar jogurto desertui. Keičiant cukrų sveikais saldumynais, man ypatingai norisi kiekvieną valgymą pabaigti kažkuo skaniu, bent jau vaisium 🙂

  32. Donata
    Vas 08, 2013 @ 11:41:34

    Sveika Nija, smagu girdėti, kad ieškai kelio į lieknėjimą LG programos pagalba. Surašyk savo istoriją, turėsime daugiau informacijos, padiskutuosime, labai gali būti, kad drauge rasime atsakymą kas išjudintų svarstyklių rodyklę.

  33. Nija
    Vas 08, 2013 @ 11:14:26

    Na, nežinau turbūt teisūs visi. Tiesiog kiekvienas žmogus yra individualus ir skirtingam žmogui tinka skirtingi metodai. Juk, pažiūrėkite į lieknus žmones. kai kurie jų nesuka galvos dėl mitybos, valgo kiek nori ,kada nori ir ką nori. Jie valgo ir saldumynus ir tortus negalvodami apie tai. Manau, kad tiesioj pas juos yra išlikęs teisingas prigimtinis alkio ir sotumo jausmas. Tai ir yra esmė. Jei mes valgysim kad ir tris kartus, bet labai daug, svoris nekris. LG esmė, kaip aš suprantu valgyti tris kartus sočiai, bet ilgainiui turėtų vis tiek ateiti tas saiko jausmas, kai nebereikia privalgyti daug iki kol tu pajunti sotumo jausmą. Bet jei tas jausmas taip ir neateina… Tai mes ir toliau valgom tris kartus, bet…. per daug. Aš labai daug svarstau apie tai ir blaškausi. Aš irgi bandau laikytis jūsų programos, valgau tris kartus jau apie pusmetį. Bet, svoris nekrenta. Kodėl? Nežinau, gal vis tiek valgau per daug…. Nors porcijos akivaizdžiai sumažejo.

  34. Danutė
    Vas 08, 2013 @ 09:42:48

    Paskaičiusi Karolinos komentarą, negalėjau nutylėti. Taip, Karolina, pilnai su tavimi sutinku. Taip maitinausi iki man suėjo 45 metai. Tas “malkų deginimas“ man yra kurtai skaitytas. Maitinausi 4 kartus, užkandžiavau… ir vėliau sulėtėjus medžiagų apytakai tarp 45 – 47 taip maitinantis ėmiau auginti lanką ant pilvo, viso kūno, apsunkau, praradau vilti, jog rasiu būdą kaip viso to atsikratyti.
    Išsigelbėjimas buvo Lieknųjų Gurmanų, konkrečiai Donatos pasiūlytas metodas, ko pasekoje numečiau 18 kg nereikalingo svorio, tapau ““lengva“, darbinga, net akyse nušvito 🙂 . Pritariu LG metodui, mano amžiuje labai tinka, naudojuosi ir rekomenduoju pažįstamiems.

  35. Sonata
    Vas 07, 2013 @ 12:23:11

    Ismeginau sekmingai 5 valgymus per diena,numeciau 10 kg.,po to pastojau,atleidau vadzias.Tik visada dirbau,ne taip kaip dabar su maziuku namie.O storuliai visada linke apsiryt, tad gryzti i 5 valgymus po nedaug nepavyko.Bet visada suvalgius priespieciams ar pavakariams obuoli ar riesutu,ar morka,jauciausi alkana ir norejosi dar,visada gyvenau galvodama apie maista,reikejo daug pastangu ir gelbejo darbas,nes kur dingsi,ka isidejai,ta turi.Dabar valgau sociai,apie maista negalvoju3val. tikrai,o ketvirta valanda pradedu galvot,ka darysiu valgyt,ko snd. norisi,o svarbiausia svoris krenta.Taigi man cia idialu,kitiem,kiekvienas pasirenkam savo,jei jum idialu 5 valgymai labai puiku ir sveikinu radus savo kelia,mes nesam kategoriski,toleruojam visus budus,svarbu jaustis gerai.Sekmes!

  36. Karina
    Vas 07, 2013 @ 12:15:27

    Man regis, teisingų kelių čia ne vienas. Bet anonimo matematika kiek neteisinga. Tarp trijų valgymų du tarpai, ne trys. Reiškia 9val, o ne 13. Jei prieš miegą skirsime 4val., lieka neaiškios trys. Man dėl jų valgyti išeina kas 5-6val.

  37. Anonimas
    Vas 07, 2013 @ 10:57:37

    Karolina, man tas monologas atrodo kaip kurčio ir aklo pokalbis.
    Mes valgom 3 kartus- ar tai yra mažiau negu 3 kartus?
    Pusryčius mes valgom. Dažniausiai košes. Ar tai nėra kompleksiniai angliavandeniai?
    Snikersais neužkandžiaujam- cukrus. 😦
    Mes valgom pagal grafiką, tuo pačiu laiku. Kaip tu mums ir siūlai.Skaniai ir sočiai.
    Dieną` dalinam : 3 valgymai kas (4-4,5 val=13 val)+3 val. iki miego+8 val miegui+ val. nubudimui = 24 val. Paroje neb4ra laiko daugiau.
    🙂

  38. Karolina
    Vas 07, 2013 @ 04:48:40

    Iš pradžių susidomėjau Jūsų idėja, bet perskaičiau šį įrašą ir į galvą iškart atėjo viena mintis: „Na, apgailestauju, BET…“. Ar nors vienas tokio tipo informaciją administruojantis žmogus turi biomedicininį ar bent biologinės pakraipos išsilavinimą? Na, gerai, bent jau platų žinių bagažą ir susijusios literatūros ir seminarų ar kursų? Po šio straipsnio, man atrodo, kad ne, nes jis labai primigtinai siūlo mitybos rėžimą, kuris toli gražu nėra pats geriausias. Ir man pritars visas būrys mitybos specialistų, trenerių, sportininkų ir kitų į šią sritį gana stipriai įsigilinusių žmonių.
    Pradėsiu nuo to, kas mane šiame straipsnyje truputį šokiravo: valgyti TIK tris kartus per dieną? Jūs rimtai? Tik tris?.. Valgyti reikėtų MAŽIAUSIAI tris kartus per dieną. Rekomenduojami 4-5 ar net daugiau. Ir negalima užkandžiauti? Man atrodo, jūs labai vienareikšmiškai suprantate šį žodį… Užkandis gali būti ir vaisius, ir daržovė. Taip pat Jūsų tekstas leidžia suprasti, jog valgyti nepajutus alkio – blogybė. Nenoriu jūsų nuliūdinti, bet žmogus apskritai niekada neturėtų justi alkio. Alkis, kaip ir skausmas, yra organizmo signalas apie jam nepalankią situaciją, pagalbos šauksmas if you will. Tinkamai besimaitinantis žmogus šį jausmą yra pamiršęs. Dar nepastebėjau, kad būtų pabrėžta pusryčių svarba, t. y. juos valgyti būtina, ir energijos dienos eigoje paskirstymas. Tai irgi vienas esminių dalykų, nes kuo diena arčiau pabaigos, tuo mažiau energijos jums dar reikės išnaudoti. Švedijoje net yra tam tikros rekomendacijos [galite tuo įsitikinti kad ir čia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8518525%5D: pusryčiai 20-25% dienos kalorijų, pietūs ir vakarienė 25-35%, o likusi dalis padalinta į 2-3 užkandžiavimus tarp valgių. Reiškia, po pietų jau turėtumėte būti suvartoję kokius 2/3 tos dienos kalorijų, nors pats valgymas dažniausiai būna dienos viduryje. Biuruose dirbantys žmonės, kurie pietauja apie vidudienį, turėtų iki darbo pabaigos būtį suvartoję tokį kiekį, tai čia maždaug po antro užkandžiavimo (pusryčiai, užkandis, pietūs, užkandis, vakarienė, nebūtinas užkandis [nereikia anksti gulantiems]). Na, nebent norite priaugti svorio, tada viskas truputį kitaip. Pažiūrėkit į švedus ir spręskite patys, kiek šitai pasiteisina. 🙂 Kaip dažnai ten besilankydama, galiu pasufleruoti, jog moteriškų drabužių parduotuvėse dažniausiai užsilieka mažiausi ir dideli dydžiai (XS ir L, XL).
    Tai va, o dabar tiesiog gražiai papasakosiu, kaip ir kodėl turėtų būti.
    Mano tėvas mėgsta organizmo energijos apykaitą prilyginti krosnies degimui. Pabandykime pagal tai viską ir įsivaizduoti. Atsikelia žmogus ryte, prieš miegą neprisivalgęs ir panašiai, jo krosnis per naktį apsitvarkė, apsivalė, sudegino joje buvusias malkas ir pasiruošė naujai darbo dienai. Tiesa, krosniai juk irgi reikia truputį pailsėti, tai naktį ji dirba šiek tiek lėčiau, dėl to jai reikia bent jau pusvalandžio, kad prasibudintų, įsivažiuotų. O po to, prieš naują dieną, įmestų naujų malkų. Tai žmogus ir padaro pusryčių metu. Malkos, grubiai tariant, būna trijų rūšių: angliavandeniai, baltymai ir riebalai. Jų kokybė skiriasi, tad dega jos ne vienodą laiko tarpą. Angliavandeniai dega 1-4 valandas, baltymai 4-8, o riebalai – 4-6 valandas. Kadangi krosnis tuštoka, o energijos naudojimas jau prasidėjęs, geriausia ryte naudoti daugiau malkų-angliavandenių. Jokiu būdu nereikia persistengti ir stipriai prisikirsti. Jei kada kūrenote laužą, turėtumėte puikiai žinoti, kad tokiu atveju liepsna sėkmingai neįsidegs – virškinimo sistema sunkiai įsidirbs Tai va, žmogus papusryčiavo, įdegė krosnį, išlėkė į darbą, diena prasidėjo. Dabar Jūsų variantas: valgyti po 4-5 valandų. Per tiek laiko sudegs faktiškai visi angliavandeniai ir dauguma kitų medžiagų, krosnis vos rusens – žmogaus kraujyje gliukozės kiekis pradės mažėti. Tai blogai. Jis turi išlikti pastovus, taigi per 3-4 valandas nuo pusryčių reikėtų ten vėl ką nors įmesti. Vaisių, daržovę, stiklinę šviežiai spaustų sulčių (parduotuvinėse dažniausiai daug cukraus) ar duoniuką – rinkitės patys, tiesiog reikia ko nors, pageidautinai sveiko, tiksliau, su kompleksiniais angliavandeniais, o ne daug cukraus, kad krosnis nestūksotų dykai ir gliukozės kiekis nešokinėtų. Snikersas – ne variantas, tik smarkiai pakelsite cukraus, t.y. gliukozės kiekį kraujyje ir pradėsite tam tikrus jums gana nepalankius procesus. Na, bet apie tai kitą kartą. Taigi, nesirūpinkite kalorijų kiekiu – tinkamai maitinantis, organizmas turi savų rezervų (po netinkamos mitybos jie matomi net „gelbėjimosi ratų“ pavidalu), rūpinkitės krosnies degimu. Gerai, dabar mūsų subjektas jau pavalgė priešpiečius, dar kažkiek padirbėjo. Vėl prasidėjo minėtas procesas: krosnis vis silpniau rusena, gliukozės kiekis grasina kisti. 3-4 valandos po priešpiečių – metas pietums. Atstatome degimą, subalansuojame gliukozę ir, žinoma, įdedame malkų, kad organizmas turėtų energijos gyvuoti. Pietūs toks metas – galima gudrauti: valgyti riebiau, sočiau ir panašiai, nes iki dienos pabaigos dar daug laiko, o krosnis puikiai įsidirbusi. Be to, kadangi nuolat palaikėme degimą ir sistema subalansuota, nejaučiame stipraus (dažniausiai beveik jokio) alkio, taigi tikimybė persivalgyti nėra didelė. Taigi, žmogus papietavo, praėjo dar kažkiek laiko, vėl gresia kritinis liepsnos sumažėjimas. 3-4 valandos po pietų – žmogus užkanda ir problemos kaip nebūta. Dar po 3-4 valandų metas vakarienei. Arba, jei mėgstate anksti gulti į lovą, pavakarius iškart iškeičiate į vakarienę. Su vakariene jau kebliau, kadangi diena eina į pabaigą, o nesuvartotos kalorijos niekur nedings, nusės į pačias nemaloniausias vietas riebalų pavidalu. Kita vertus, krosnies degimą irgi reikia palaikyti. Mūsų aptariamas žmogus protingas, jis žino, kad baltymai dega ilgai ir yra labai svarbi organizmo statybinė medžiaga, tad pasistengia, kad vakarienėje jų būtų daug, o angliavandenių – mažiau. Riebalai niekada nėra labai pageidaujami, nebent yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių pavidalu. Tada prašom prašom, mielai priimsim į skrandį. Taigi, pavakarieniavo žmogus ir galvoja – šiaip eitų miegoti po 3-4 valandų, bet dar eis į naktinį kino seansą, tai reikėtų vadinamojo „midnight snack“, nes kol nemiega, tol krosnis nepereina į poilsio rėžimą ir degimą reikia palaikyti įprastu būdu. Įsimeta į kuprinę obuolį – viskuo pasirūpinta. Grįžęs krinta į lovą ir ryte ciklas prasideda iš naujo.
    Na, mano vaizdžiai nupasakota situacija nėra tinkama kiekvienam, bet esminius principus atspindi. Kai kurie valgo dar dažniau, kai kurie kitaip skirsto kiekius, kaip sakoma, kai žinai, kaip turėtų būti, gali improvizuoti. Dar svarbu atkreipti dėmesį tai, kad žmogus, kuris turi pastovų gyvenimo ritmą, automatiškai ir maitinasi gana pastoviai. Tai labai, labai puikus dalykas. Jei esate nors kiek pažįstami su idėjomis apie organizmo biologinius laikrodžius, viskas čia Jums, turbūt, ir taip aišku. Nežinantiems, aiškinu: mūsų kūnui labai patinka ritmai, pastovumas ir žinojimas, kas bus. Jei visada einate miegoti 11-ą, o keliatės 7-ą, organizmas ilgainiui gali net pradėti jus pažadinti be jokio žadintuvo. Kai kurie žmonės be jokių pastangų atsikelia kiekvieną rytą beveik tuo pačiu metu ir visiškai nebenori miego. Toks jų organizmo biologinis laikrodis. Kartais jis nesutampa su visuomenėje priimti gyvenimo ritmu, tad tenka pasikankinti jį keičiant ar bandant susidoroti su jums keliamais reikalavimais, bet įpročių dėka biologinį laikrodį galima šiek tiek pakeisti. Arba galima persikelti į kitą laiko juostą. 😀 Taigi, tas pats galioja ir su maistu: jei organizmas įpranta kasdien tuo pačiu metu gauti maisto, jis turi progą tobulai sustyguoti visus su maisto apdorojimu susijusius procesus. Orkestras skamba puikiai. Panašiai ir su mažesniais maisto kiekiais, kurie natūraliai pasidaro tokie dažnai valgant – lengviau viską apdoroti, skrandis nėra toks apkrautas. Vyksta žavi simbiozė – jūs rūpinatės organizmu ir reguliariai duodate jam maisto medžiagų, neleidžiate gliukozės kiekiui šokinėti, organizmas jums atsilygina puikiai sustyguotais procesais ir geresne savijauta. Visi laimi! 🙂
    Dar šiek tiek apie tokią mitybą: pati pradėjusi taip maitintis, bet visiškai nekeitusi raciono, numečiau 5kg. Turbūt būčiau numetusi ir daugiau, bet prasidėjo šiek tiek nepastovus periodas ir mityba išsibalansavo. Sesers draugė, turėjusi nemažai viršsvorio, pradėjusi maitintis kasdien tuo pačiu metu taip pat numetė vizualiai nesunkiai pastebimą svorio kiekį. Mano gydytoja taip maitinasi jau daug metų, atrodo jaunatviškai ir yra kupina energijos. Sako, kai pripranti, neįsivaizduoji, kaip gali būti kitaip. Ir net į tualetą pradedi eiti kasdien vos ne tuo pačiu metu – taip gerai įsisuka vidiniai mechanizmai. Ji gali papasakoti daug baisių istorijų apie žmones, kurie valgo mažiau nei tris kartus per dieną ar daro kitokias asmenines mitybos klaidas. :))
    Pabaigai pasakysiu, kad neatėjau čia kariauti ar vesti aršių diskusijų. Išdėsčiau teoriją. Galite ja netikėti, galite išbandyti ir patirti viską patys. Esu susidūrusi su valgymo sutrikimais tiek asmeniškai, tiek šeimoje, tiek tarp draugų, aplinkinių. Tai baisios ligos, bet kovojant su jomis galima labai daug ko pasimokyti. Ypač diplomatijos maisto reikaluose, kompromisų su savimi ieškojime. Dietologai neretai išsiduoda, jog sudaro mitybos planus net su labai nesveikais produktais, pavyzdžiui, bulvių traškučiais. Svarbu jausti saiką. Ir šiaip, vienas svarbiausių dalykų metant svorį ar bandant gyventi sveikiau – džiaugsmas, buvimas laimingu. Alkanas žmogus nėra laimingas, persivalgęs taip pat. Žmogus, kuris sau daug ką draudžia, laimingu taip pat nebus, nebent tai jau patologija (kaip anoreksikai džiaugiasi, kai sugeba visą dieną nič nieko nesuvalgyti ar kitaip nugalėti alkį). Kur laimė, kai per gimtadienį negali paragauti torto, nes visiškai atsisakei cukraus? Su savimi reikia draugauti, protas ir kūnas turi sugyventi harmoningai, kaip rašiau anksčiau – simbiozėje. To visiems čia atklystantiems ir palinkėsiu. 🙂

  39. Danutė
    Vas 05, 2013 @ 20:06:09

    Man irgi aukščio fobija, pirmą kartą su Donata lektuvu perskridau 🙂 , tai gal kada ir ant uolos užsikarsim karu. Prisimenu mane ir prie jūros pirmą kartą draugė Indrė pritempė, kas tapo dabar mano stichija :), o galvodavau nafig jinai man, man ir ežeras iki kelių…

  40. Ruduokė
    Vas 05, 2013 @ 18:57:23

    Donata, norėčiau matyti, kaip tu mane užgrūstum karstysis ant uolų 🙂 1. Aukščio fobija. 2. Kelio sąnarys. Aš pakepsiu jums ką skanaus, kol jūs žudysitės. Ir būsiu su nemažesne pagarba nufilmuota. 😀

  41. Donata
    Vas 05, 2013 @ 18:32:53

    Danute neišduok :), na pasikarstėm truputuką… susukau filmuką tuo klausimu, dar turbūt neužmatei internete? mano nauja aistra – fotografuoti ir filmuoti. Visi kas pasirodysite Tenerifeje būsite nutepmti karstytis uolomis 😉

  42. Danutė
    Vas 05, 2013 @ 17:43:31

    O kiti per uolas karstosi…jeigu neturi kur energiją padėti :). Tai bent LG (rašau ir šis trumpinys su firma asocijuojasi ) 🙂

  43. Donata
    Vas 05, 2013 @ 16:06:29

    Įvairiai, vieni sportuoja, kiti ant sofkutės sėdi. Kaip kam gaunasi, kiek energijos kuris turi 🙂

  44. Adrianika
    Vas 05, 2013 @ 15:03:59

    o dar idomu, LG fanai sportuoja?

  45. Sonata
    Vas 04, 2013 @ 17:54:29

    Vaisius valgom likus 20 min. iki valgymo.Kad ir 3 kartus per diena,jei norisi.:)

  46. Adrianika
    Vas 04, 2013 @ 17:08:05

    sveiki! o tai vaisiais negalima uzkandziaut? t.y. obuoli sukramtyt tarp valgymu?

  47. Anonimas
    Lie 28, 2012 @ 22:07:31

    Cia Sonata,:)

  48. Anonimas
    Lie 28, 2012 @ 22:03:45

    Cia Sonata.:)

  49. Anonimas
    Lie 28, 2012 @ 22:02:32

    Pritariu,svarstykliu saltiniai patys patikimiausi,kalba patys uz save.Mes laimingi,tai atsispindi kiekviename komentare,kokiu dar saltiniu reikia?:)

  50. Bitutė
    Lie 27, 2012 @ 16:57:43

    “Svarstyklių šaltiniais“ 😀 😀 😀 Aš irgi jais remiuosi, neabejotinai patikimi šaltiniai.

  51. Rita
    Lie 27, 2012 @ 14:28:38

    O vat aš remiuosi, kad metusi rūkyti svorį metu, vaikštau soti, susinormalizavo spaudimas ir širdies ritmas, ir labai daug energijos. Pagaliau negalvoju apie valgį. Valgau bulves, kurias žiauriai mėgstu, keptą ir virtą mėsą ir viską, ko noriu. Tai kodėl turėčiau ką noras keisti?

  52. ruduoke
    Lie 27, 2012 @ 14:08:56

    Turbūt Donata atsakys moksliškiau, o aš remiuosi svarstyklių šaltiniais ir puikia savijauta, nebegraužia rėmuo ir širdies perplakimai dingo. 😀

  53. D.
    Lie 27, 2012 @ 13:44:36

    Kokiais informacijos saltiniais remiantis teigiate, kad valgyti 3 kartu yra geriau, naudingiau nei 5k/d?

  54. Dovile
    Lie 23, 2012 @ 13:03:44

    Noriu pakoreguoti savo mityba, nes ji padrika. Tuo paciu atsikratyti keliu kg. Savo istorija noreciau papasakoti asmeniskai, ar yra toia galimybe?

  55. Donata
    Lie 19, 2012 @ 21:24:37

    Dovile, o koks tavo tikslas? nori numesti svorį? kiek sveri? ar šiaip nori susireguliuoti mitybą? ir t.t. kyla daug klausimų ne tik tau, bet ir man prieš atsakant į tavuosius, todėl būtų labai puiku matyti tavo istoriją ir didkutuoti po ja. laukiam tavo istorijos ir tęskime diskusiją 😉

  56. Dovile
    Lie 18, 2012 @ 14:24:36

    Kad butu galutinai asiku, gal galite pateikti pietu pavyzdi, kaip tai turetu atrodyti su vaisiais?:) nes man suvalgius vaisiu, jau antro patiekalo kazkuri laika visai nesinori, o po kokios valandos ji mielai suvalgyciau. Be to, ar nepablogeja virskinimas valgant vaisius, uogas ir ant virsaus uzkraunant mesos ar zuvies

    Aciu uz atsakymus.

  57. Donata
    Lie 18, 2012 @ 14:18:18

    vaisiai galetu buti kaip pirmas pietu patiekalas, o kitas maistas kaip antras 🙂

  58. Dovile
    Lie 18, 2012 @ 13:40:15

    Tai jei vaisius valgyti pries kita maista, pvz pries pietus, tai tampa sis valgis tarsi priespieciai ir nebetelpa i rezima – 3 valgiai dienoje.
    Kiek laiko po vaisiu valgymo rekomenduojama palaukti iki kito maitinimosi?

  59. Donata
    Lie 17, 2012 @ 21:23:38

    vaisius geriau valgyti prieš kitą maistą, kaip pirmą patiekalą. dėl vandens riekia stebėti savo kūno reakciją. jeigu gerai virškina tai vandenį galima gerti bet kada, jeigu išgėrus valgant arba po valgio sunkėja virškinimas tai geriau priš valgį. tas pats su temperatūra.

  60. Rita
    Lie 17, 2012 @ 13:16:19

    iilmaai- rūkyti neišeina mesti? Netikiu,. Aš rūkiau 33 metus, birželio 20 d. surūkiau savo paskutinę cigaretę. Nesikankinu, nes yra LENGVAS BŪDAS MESTI RŪKYTI> Ir nieko nepraradau. Turiu daugiau pinigų, daugiau laisvo laiko, kvepiu kaip rožė ir vargo nematau.

  61. Dovile
    Lie 17, 2012 @ 12:50:29

    Kada valgyti vaisius? jie su pagrindiniu maistu manau kad nedera, ta prasme: pavalgius pietus ant virsaus dar vaisiu kramsnot. o vaisius ir uogas megstu,tad jie iki siol budavo mano uzkandziai tarp valgymu, kartais pakeisdavo pagrindinius valgius.
    Beje, kaip siulote gerti vandeni? pries ar po? silta ar salta?

  62. Donata
    Bir 12, 2012 @ 19:50:24

    Neturiu patirties, kaip maitintis dirbant pamaininį darbą. gal kas turite patirties tuo klausimu? pasidalinkite.

  63. Basta
    Bir 11, 2012 @ 18:04:58

    Kaip sudelioti rezima ? Dirbu po 12 valandu, 2diena 7:00-19:00 tada 2nakti 19:00-7:00 paskui 4 laisvos.keliuosi i darba6:00 o jeigu ne idarba arba darbas nakti tada 12:00-14.00.

  64. Martynas
    Bir 03, 2012 @ 16:31:14

    Labas, iilmaa, džiaugiuosi, kad mus radai. Rūkymas maistinės vertės neturi, jis tik žaidžia su tonusu – jeigu, gali laikytis programos ir valgyti tris kartu rūkydama, tada puiku:)

  65. iilmaa
    Bir 01, 2012 @ 14:02:07

    na man ir patiktu toks rezimas ir visa kita tik va rukyti tai neiseina ismesti is sios programos ar tai neiko tokio ?

  66. Donata
    Bal 14, 2012 @ 23:09:16

    Valgyk tuomet kai yra apetitas. geras pusryčiu laikas 11-12, pietukai 15-16, 20-21 vakarienė. jeigu tokiu laiku tavo kūnas noriai priima maistą viskas ok. tokiu grafiku ir gyvenk, bėda būtų tik jeigu pradėsi anksčiau eiti miegoti, tuomet pareguliuok visus valgymo laikus taip, kad nuo vakarienės iki miego liktu apie 4 valandas.

  67. Saulytė
    Bal 14, 2012 @ 21:31:41

    sveiki,
    pirmas alkio pojūtis man būna apie 11:30(tokiu laiku mokykloje būdavo ilgoji pertrauka)-12:00
    Antrasis apie 15:00-16:00
    Trečiasis apie 19:00 ir dar apie 21:00-22:00. miegoti einu apie 00:00-1:00.
    Kaip pasiūlytumėt pakoreguoti valgymo rėžimą?
    p.s. 8:00-9:00 ryte kiek esu bandžiusi valgyti košę, vaisių ar sumuštinuką – vos tik įsimesdavau kąsnelį maisto į burną – mane imdavo pykinti.

  68. Donata
    Bal 13, 2012 @ 22:45:58

    pasibandyk 🙂
    vienas mano draugas (prieš pradėdamas LG buvo labai sunkus, 166 kg :)) aplamai nevalgė pusryčių, po to išmoko juos valgyti ir valgydavo sausainius… galiausiai sutarėme, kad valgys vaisius (šv. ar dž), varškę, jogurtą, riešutus, pabandė pavyko. tokie pusryčiai jam prigijo. man tokie pusryčiai netinka. aš košiavalgis :). šiandien išvažiavau iš namų apie septintą valandą, pusrytinė košė iškeliavo su manim dėžutėje. apie devynias “pasibeldė“ apetitas, sustojau ir pavalgiau mašinoje klausydamasi mėgstamos muzikytės… sprendimų gali būti įvairių svarbu, kad maistas būtų mėgstamas ir apetitas tinkams.

  69. Audra
    Bal 13, 2012 @ 22:32:59

    Na pati manau,kad 7val. per anksti, bet kad visada atsiranda kliuciu – darbas ar studijos, reikia taikytis. O kadangi man paskaitos prasideda pries 8. O per pertraukas trumpas kazin ar speciau neskubedama ir skaniai papusryciauti, nebent kokius vaisius ar jogurtus visada tureti rankineje. Po to ilgoji pertrauka 11val. tada ir einu pavalgyti. Kitaip nezinau, kaip galetu cia buti 😕

  70. Donata
    Bal 13, 2012 @ 22:28:46

    ar būtinai pusryčiai turi būti taip anksti? ar tokiu laiku yra geras apetitas? esame įpratę, kad atsikėlę ir prieš išeidami iš namų turime pavalgyti. jokiu būdu nesakau, kad nereikia pusryčiauti, pusryčiai labai svarbus dienos valgis. pusryčiams reikėtų suvalgyti apie 40% dienos maisto. pasvarstyk ar tikrai jiems geriausias laikas ankstus rytas. gal geriau tiktų pusryčiauti apie devynias? visi esame individualūs, todėl į mano pamąstymus dėl valgymo laiko nežiūrėk kaip į geležines taisykles 😉

  71. Audra
    Bal 13, 2012 @ 21:47:26

    Na jau kaip ir priėmiau sprendimą 😀 Valgyti 3 kartus. Bet žiūriu, kad ne kas gaunasi. Pusryčiai būtų apie 7val. Tada pietūs apie 11val. Viskas puiku, man tinka. O tada vakariene apie 14valanda? Ir nuo 14val. iki pat vakaro nieko nevalgyti? Net baisu 😀

  72. Donata
    Bal 13, 2012 @ 21:34:19

    sveika Audra, mano giliu (pačiu giliausiu :)) įsitikinimu trys kartai yra pats geriausias maitinimosi režimas. jis tinka lieknėjant, jis tinka norint palaikyti pastovų svorį. išbandžiau visaip ir tik valgydama tris kartus pasiekiai tokio rezultato kurio norėjau.
    kai pradėsi maitintis tris kartus, kai organizmas apsipras ir pamatysi kaip reaguoja svoris, tuomet ir nuspręsi dėl kitų lieknėjimo programos rekomendacijų. programa sudaryta taip, kad galima laikytis jos pilnai arba taikyti tik kai kurias taisykles, visais atvejais jokios žalos sau nepadarysi. kai priimsi sprendimą ir atsiras pirma patirtis, užsuk, padiskutuosim kaip reikėtų toliau elgtis.

  73. Audra
    Bal 13, 2012 @ 20:55:34

    Man patinka ši svetainė, pasisėmiau daug naujų įdėjų, patarimų. Pati jau BANDAU lieknėti 3metus, tačiau nesėkmingai. Iki šiol per dieną stengiausi valgyti 5 kartus, kas 2-3valandas. Tačiau esu studentė ir tai tikrai sukeldavo nepatogumų. Paskaičiusi šį straipsnį, mąstau pereiti prie 3valgymų per dieną. Tačiau noriu paminėti, kad jūsų programos tiksliai nesilaikysiu, tiesiog pasinaudosiu tam tikromis taisyklėmis. Ir norėjau paklausti ar tokiu atveju, nesilaikant nuosekliai jūsų lieknėjimo programos, valgymai 3kartus per dieną vistiek tinka? Iš tiesų, kai aplink visi teigia,kad KUO DAŽNIAU IR PO MAŽAI valgyti reikia, net keista. Pirmą kartą girdžiu,kad 3 kartus tevalgyti, todėl ir klausiu. Ačiū už atsakymą!

  74. Donata
    Kov 13, 2012 @ 12:58:59

    Labas Elada, džiugu, kad patiko. Noriu tik atkreiti dėmesį, kad:
    – dėl valios pastangų – jų prireiks žymiai mažiau nei atrodo pradedant, teisingiau žymiai trumpesniam laikui. kai organizmas visai negauna cukraus jis labai gretai nustoja jo “prasyti“ kitas dalykas cukrus ir saldus maistas nera tapatūs dalykai. išmoksi ruošti saldžius patieklus be cukraus ir saldumo poreikis bus patenkintas
    – del dabartinio stipraus potraukio saldumynams yra labai didelė tikimybė, kad cukraus atsisakymas nepraeis be šiokių tokių nemalonių pojūčiu. pasiskaitinėk blog’e apie atsisakymą ir abstinencijos sindromą, gali tekti kelias dienas pajausti reiškinius.
    – del valgymo laiko. parašyk truputi kaip valgai dabar ir koks tavo apetitas rytais, bandysim parinkti tau tinkanti režimą.
    – parašyk nors trumpai savo istoriją, įdėsim ją kaip atskirą straipsniuką, o po juo turėsim vietą savom diskusijom
    geros tau dienos ir laukiam prisijungiant

  75. Elada
    Kov 13, 2012 @ 12:27:41

    Laba diena,
    manau pradėsiu laikytis šios programos, man patinka 🙂 bet valios pastangų man reiks be proto 😦 esu žiauri smaližė, kuri niekada negali atsispirti pagundoms ir pati laaabai mėgstu gaminti saldžius patiekalus… na bet neišsiplėsiu, jei pavyks parašysiu savo istoriją kaip man sekasi 🙂
    tai va tik vienas klausimukas man iškilo :/ puikiai supratau kad reikia valgyti tik tris kartus dienoje, bet esu studentė, paskaitos prasideda 8.00 val, tai pusryčiauju 7.30, kadangi užkandžiai “uždrauti“ pietauti išeina tik 14.20 val jei turiu kažko pagaminto ar labai greit paruošiamo, išeina beveik 7 val laiko tarpas, ar tai nieko blogo? o vakariene visada apie 18 val valgau, nes miegoti einu apie 22 – 23 val.
    ačiū už atsakimus ir linkiu visoms pasiekti savo svajones 😉

  76. Donata
    Kov 09, 2012 @ 23:06:18

    12.00 – 16.00 – 20.00 jeigu į lovą apie 24.00 tai viskas tinka. tačiau jei į lovą apie 22.00 tada reikia viską perkelti pora valandų anksčiau.

  77. Ernesta
    Kov 09, 2012 @ 17:04:32

    Hm… pirmas mano valgymas būna apie 12.30 val., jei nesutrukdo klientai. Apie 16 val. esu įpratusi valgyti obuolius, nes taip tikiuosi gauti naudingų medžiagų. Kartais kolegė atsineša šokoladą, bet šito jau supratau, kad neturi būti. Ir grįžtu namo kokia 20 val. vakaro, tuomet irgi valgau, nes norisi man, nepaisant to, kad naktis, bet toks mano darbas… Gal galit pakomentuoti?

  78. Donata
    Kov 09, 2012 @ 01:50:03

    Jei kalbame apie Lieknuju gurmanų programos laikymąsi, tai programoje užkandžiai nenumatyti

  79. Simona
    Kov 08, 2012 @ 23:31:20

    Jei pasirinkciau valgyti tris kartus per diena, ar tarp valgymu galima uzkasti vaisiu ar darzoviu?

Komentuok

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: